0722.392.731 rodnasrl@yahoo.com

Puiet pastrav curcubeu

Păstrăvul Curcubeu

Denumire stiintifica: Salmo irideus shastra

Pastravul curcubeu sau Salmo irideus shastra(Onchorhynchus Mykiss Walbaum), caracterizat prin calitatile sale exceptionale, valoroase, prezinta o rezistenta deosebita la imbolnaviri, o adaptabilitate crescuta in ceea ce priveste factorii de mediu si o capacitate deosebita de valorificare a furajelor prin generarea sau obtinerea unor sporuri semnificative de carne, intr-un interval destul de redus de timp.

Se hraneste cu insecte, crustacee, pesti mici, cand temperatura apei are intre 10 si 19 grade C. In conditii optime de temperatura si printr-o hranire permanenta, cu ratii calculate (furaje granulate de calitate foarte buna), in functie de greutatea lotului de pesti, pastravul curcubeu poate ajunge la greutate de 250-300 grame intr-o perioada de 11-13 luni, dupa care se poate livra.

Reproductia
Atinge maturitatea sexuala la 4 ani (in cazul femelei) si la 3 ani (la masculi). Reproducerea are loc in intervalul martie- aprilie si este determinata in functie de temperatura apei din pastravarii. Atunci cand depasesc varsta de 2 ani, pastravilor reproducatori li se administreaza hrana diferentiat fata de cei destinati pentru consum.

La transportul icrelor, acestea se expediaza embrionate cu 8-10 zile inainte de eclozare, ambalate in baxuri termoizolante, cu cantitatea de 100 000 icre protejate antisoc, avand asigurate temperatura si umiditatea cu gheata lamelara, care are un punct de topire mai bun decat cea obisnuita. Daca icrele se transporta in baxuri nedesfacute nu sunt cerinte speciale in timpul transportului care va dura cel mult pana la 48 de ore.

Cand se transporta un numar mai mic de icre, neambalate in baxul originar, se poate folosi mijloace clasice precum termosuri. Intr-un termos de 2 litri se transporta 10 000 de icre care se completeaza cu 0,3 litri de apa avand aceiasi temperatura cu icrele, pentru a evita socul termic (anafilatic). Daca apa potabila este tratata, se va utiliza numai dupa ce ce a stat intr-un vas descoperit cel putin 24 de ore, pentru evaporarea clorului. Termosul cu icre si apa se va completa cu 1-2 cuburi de gheata, pentru ca temperatura sa nu depaseasca 5-6 grade C. Apa din termos va avea aceeasi temperatura cu apa din incubatorul unde se introduc icrele, prin stropirea acestora cu apa de la sursa de alimentare a incubatorului la intervale de 2-3 minute, timp de 30 de minute.

Temperatura din incubator (clocitoare), nu trebuie sa fie sub 5 grade C, fiindca embrionii, larvele, alevinii pot muri. Fiecare icubator va primii 10 000 icre embrionate, debitul apei fiind de 6 l/minut. Dupa 6-7 zile are loc eclozarea icrelor. Din acest moment debitul apei se va dubla la 12 litri/minut, iar cutia interioara a incubatorului se va impinge spre evacuare. Resorbtia sacului vitelin in functia de temperatura apei se va realiza in circa 18-28 de zile. Dupa resorbtia sacului vitelin, puietii vor fi trecuti in troci, unde in prima luna, vor sta avand densitati de 10 000 puieti/mp de troaca. In a doua luna, in troaca debitul apei va de 60 l/minut.